Lees online

De wetenschap van bewondering

Recensie Celebrity Afterlives in English and American Literature  (Gaston Franssen & Rick Honings, 2016) door Jawek Kamstra

picture-for-celebrity-authorship-and-afterlives-in-english-and-american-literature‘Wie draagt er bij aan de totstandkoming van een literary celebrity, een verhaal rondom een literaire beroemdheid, en hoe ontwikkelt dat verhaal zich nadat de beroemdheid overleden is? Aan de hand van de lives en afterlives van negen literaire beroemdheden wagen negen auteurs zich in Celebrity Afterlives in English and American Literature aan een antwoord op die vraag.’

Lees het hele artikel (pdf)

‘Het leven heeft mij vertaler gemaakt’. Interview met Sam Garrett

Door Noortje Maranus & Anne Sluijs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Sam Garrett

Hoeveel namen van vertalers kan de gemiddelde Vooys-lezer opnoemen? Na het lezen van dit interview in ieder geval één. Sam Garrett is de naam: de vertaler die er mede voor zorgde dat in 2016, bijna zeventig jaar na de Nederlandse publicatie, De avonden (1947) in het Engels verscheen. De Amerikaan ontmoette een Nederlandse tijdens zijn reisperiode na zijn studie filosofie en besloot een aantal jaar later met haar in Amsterdam te gaan wonen. ‘In 1980 ben ik in Nederland verzeild geraakt, met het idee van “Ik zie wel”.’ Ruim dertig jaar later heeft Garrett een groot aantal vertalingen van romans, literaire non-fictie, korte verhalen, toneelstukken en filmscenario’s op zijn naam staan. Redacteurs Anne Sluijs en Noortje Maranus spraken hem over het vertalersvak, dat vaak onderbelicht blijft.

Lees het hele artikel (pdf)

Een korte geschiedenis van literary disability studies

door David Bolt
vertaald door Sanne Lammers

verstand-van-zaken-vince-trommelIn de rubriek ‘Verstand van zaken’ reflecteren deskundigen in een essayistische vorm op de stand van zaken in de hedendaagse literatuur, het boekenvak of de wetenschap. Trends worden geduid, catastrofes voorzien en normen bevraagd. ‘Disability studies’ is een interdisciplinair veld dat sinds de jaren negentig een plaats heeft verworven in het academische veld en zich sindsdien in steeds meer richtingen uitstrekt. Zo ook in de literatuurwetenschap, waarin het een plaats heeft verworven door het deconstrueren van normatieve uitgangspunten op soortgelijke wijze als wetenschappers de afgelopen decennia met de drie-eenheid van ras, gender en klasse hebben gedaan. David Bolt bespreekt de drie fases die de literary disability studies hebben doorlopen sinds de opkomst ervan in de jaren negentig en geeft aan de hand daarvan een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van deze vaak onderbelichte tak van het letterkundig onderzoek.

Lees het hele artikel (pdf)

Gretig, vrij en verantwoordelijk lezen

Recensie The Art of Reading (Damon Young, 2016) door Esther Op de Beekde-goede-lezer-damon-young-394x625

‘In de zomer van 2005 voert Cees Nooteboom in ‘Een ontmoeting met een hoofdletter’ in NRC Handelsblad een fictief gesprek met de L. Met de opdracht een woord te zoeken dat met ‘het idee van de vrijheid’ te maken heeft – was hij maar een fransman! – twijfelt de eveneens fictieve Nooteboom tussen ‘Lopen’ en ‘Lezen’, maar kiest voor het laatste: ‘De lezer leest, de lezer kiest. De lezer pakt het ene boek in de boekwinkel, of in de bibliotheek, en niet het andere. De lezer is vrij.’ (Nooteboom 2005) De letter L meent echter dat het met de vrijheid van de lezer nog zo eenvoudig niet ligt. Lezers zouden niet alleen vrij moeten zijn om te kiezen wat ze lezen, maar ook om te kiezen wat ze ervan maken of ervan vinden. Die vrijheid lijkt heel mooi, maar gemakkelijk is het volgens de L niet. Om te kunnen kiezen wat je creëert, is verbeelding nodig. Die ontwikkel je door meer te lezen dan slechts één boek, al worden er soms zelfs hele beschavingen op slechts één boek gebouwd: ‘Lezen is kiezen, maar om te kunnen kiezen moet je lezen’.’

 

 

Lees het hele artikel (pdf)

‘Wat de Nederlandse literatuur momenteel is, wil ik openbreken’. Interview met Mounir Samuel

door Anne Sluijs & Carmen Verhoeven

‘Het eerste boek van Mounir als Mounir’, zo wordt Mounir Samuels roman Liefde is een rebelse vogel (2016) genoemd in de prospectus van Uitgeverij Jurgen Maas. Het is het negende boek van de auteur die voorheen luisterde naar de naam Monique, maar het eerste dat de auteur naar eigen zeggen zonder beperkingen of grenzen schreef. Redacteurs Anne Sluijs en Carmen Verhoeven spraken hem vlak na verschijning van zijn literaire debuut. In Theatercafé Podium Mozaïek passeerden de roman, culturele toeeigening, taboes en de verantwoordelijkheid die Mounir voelt als vreemde eend in de bijt van de Nederlandse literatuur de revue.

Mounir_cover

Lees het hele artikel (pdf)

Lijf en leed: Katharina Wilhelmina Bilderdijk-Schweickhardt

door Klaas la Roi

In de kast illustratie Vince TrommelIn de rubriek ‘In de Kast’ bepleiten uiteenlopende figuren uit de wereld der letteren waarom een bepaalde tekst of auteur opnieuw de volle aandacht verdient. Neerlandicus Klaas la Roi breekt ditmaal een lans voor Katharina Bilderdijk-Schweickhardt, wier eigen werk onderbelicht is gebleven vanwege haar huwelijk met romanticus Willem Bilderdijk, een van Nederlands beroemdste dichters. Ze was een veelzijdig auteur die zowel treurspelen, gelegenheidsdichten, vaderlandse poëzie als kinderpoëzie schreef. Toch bleken vooral haar kinderversjes succesvol en bleef haar andere werk relatief onbekend. La Roi laat echter zien dat ook haar andere poëzie zeer de moeite waard is, niet in de laatste plaats omdat ze op vernuftige en artistieke wijze de thematiek van het lichaam hierin wist te verweven.

Lees het hele artikel (pdf)

De dichter is een koe

Buitelingen door Carmen Verhoeven

Buitelingen is de online pendant van de rubriek ‘Nieuwe Buitelingen’, waarin een van de Vooysredacteuren je meeneemt naar een bijzonder literair initiatief in Nederland. Voor die zoektocht is geen uithoek hen te ver. Deze keer oversteeg redacteur Carmen Verhoeven zelfs de landsgrenzen en bracht ze een bezoek aan de voorstelling De dichter is een koe in Lommel (Be): een bijzondere combinatie van kleinkunst, poëzie en muziek.

Op woensdagmiddag 25 januari verscheen er in mijn Facebooktijdlijn de melding dat er diezelfde avond ‘bij mij in de buurt’ een evenement zou plaatsvinden. De titel van het evenement, De dichter is een koe, maakte me nieuwsgierig. Ik klikte door, las de omschrijving en concludeerde: dit betreft zonder twijfel een Nieuw Literair Initiatief. Het ging om een voorstelling op initiatief van de Gentse muziekgroep Hermitage (publiekswinnaar Amsterdams Kleinkunst Festival 2011) en actrice Sabine Goethals en het beloofde ‘iets met muziek, poëzie en koeien’ te worden. Tja, wat wil een mens nog meer?

Er was echter één probleem: mijn Facebook staat nog steeds ingesteld op het Zuidoost-Brabantse dorp waar ik ben opgegroeid, en ik was in Utrecht. Een snelle tijdsberekening leidde tot de conclusie dat het haalbaar zou zijn als ik binnen een halfuur op de trein zou stappen. Snel belde ik mijn ouders met de vragen of er een auto beschikbaar zou zijn die avond, of ik mee kon eten en of er misschien iemand was die meewilde. Tot mijn verbazing was het antwoord op alle drie de vragen ‘ja’. Even zo snel appte ik hoofdredacteur Maria dat ik die avond de vergadering niet bij zou wonen, maar daarentegen wel een bijdrage zou leveren door een fantastisch Nieuw Literair Initiatief bij te wonen en er een Buitelingen over te schrijven: bij dezen!

Als vanzelfsprekend opende de avond met Gerrit Achterbergs ‘De dichter is een koe’. Al gauw werd er vervolgens geëxperimenteerd met muziek, kleinkunst en poëzie. Karel Eykman kwam voorbij, en Hermitage combineerde een recent eigen nummer met ‘Onder de appelboom’ van Rutger Kopland, waarbij de poëtische teksten van de kleinkunstgroep geenszins onderdeden voor de poëtische teksten van de dichters aan wie een ode gebracht werd. Voor hun voorstelling speurden de makers in de honderd populairste gedichten van de Lage Langen in het poëziecentrum van Gent om tot een selectie te komen die bestond uit zeer uiteenlopende werken door veel verschillende dichters. Zo kwamen er gedichten voorbij die thematisch aansloten bij de voorstelling, als Remco Camperts ‘Poëzie is een daad’ en Hugo Claus’ ‘De zanger’ (wat met verzen als ‘Vrij is de zanger niet’ overigens vaak geïnterpreteerd is als een gedicht over de beklemmendheid van de wereld), maar werd er ook wat luchtigheid in de avond gebracht toen de drummer plotsklaps zonder gêne en vol overtuiging al stampend Els Moors’ ‘De witte fuckende konijnen’ begon te declameren. De anderen reageerden hier quasi-geschokt op (alsof het niet gerepeteerd was) en kapten hem af. Kennelijk waren knaagdieren die de liefde bedrijven vulgair in plaats van poëtisch. Was ‘we houden het braaf’ het credo van de avond? Ik hoopte van niet.

Dat Vlamingen meer algemene (culturele) kennis hebben, zoals enkelen van mijn docenten ooit beweerden, bleek trouwens niet vandaag: menigeen moest een antwoord op de vraag ‘Wie schreef De Oostakkerse gedichten?’ schuldig blijven, en er was slechts één persoon in de zaal die de auteur van ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ wist te noemen en het gedicht wist te vervolgen [ze studeerde vast niet voor niets Nederlandse literatuur]. Dat laatste gedicht werd aangehaald als voorbeeld voor het metrum waarop – jawel – het publiek in de pauze enkele coupletten van een nummer moest schrijven. Dat nummer zou aan het einde van de avond in de voorstelling worden opgenomen. Daar deed ik uiteraard aan mee. Het mocht overal over gaan, en dus besloot ik (deelname was anoniem) de vrijheid te nemen en de dichtruimte in te vullen met een ode aan de zanger.

Hermitage maakte de voorstelling met Sabine Goethals, en zij bleek een schakel die absoluut niet kon ontbreken. Haar presentatie en interpretatie van ‘Ik ben vergeten’ van Maud Vanhauwaert (‘ik ben vergeten waarom ik op een podium stond//waarom zoveel mensen dezelfde richting opkeken//en ik als enige, andersom’) liet het publiek geraakt en in ontroering verkeren, en haar scènes waarvoor ze toeschouwers het podium opriep hielden het publiek enthousiast en het programma afwisselend en veelzijdig. Ook de inzet van een gast (elke voorstelling iemand anders), deze avond was dat stadsdichter van Antwerpen Maarten Inghels, werkte verfrissend. De gast kreeg van de makers van de voorstelling carte blanche om zijn tijd in te vullen. Inghels deed dat op een ludieke manier: na de pauze bleek onder sommige stoelen een ‘stoeferke’ (zakdoek) te liggen, met daarop een gedicht gedrukt (‘Zullen wij aan de achterkant van de dag schimmen schilderen, zullen wij ons inwrijven met de schemering van de straat?’). Daarnaast liet hij het publiek het telefoonnummer 0032 33697888 goed onthouden. Ik zeg niet waarom, maar vraag je het gewoon te bellen (voor het slapengaan, bijvoorbeeld).

Verdere experimenten kwamen eveneens pas later op de avond. De gedichten ‘Ontvlugting’ van Ingrid Jonker en ‘Aan een tuinier’ van Tom Lanoye werden op muziek gezet (ik hoop dat de nummers uitgebracht worden), Jan Hanloos ‘Oote Oote’ werd geïncorporeerd in een uptempo-versie van Hermitages ‘Bloedneus’ (De waarheid als een boemerang in zijn gezicht, dus in mijn gezicht), ‘Totaal witte kamer’ van Gerrit Kouwernaar werd samen met Hermitages ‘Jij en ik’ (beide over een jij en een ik die iets nog één keer doen) gepresenteerd en (hoogtepunt!) Paul van Ostaijens ‘Boem Paukeslag’ werd – met al het percussionele geweld dat daarvoor nodig bleek – omgetoverd tot een eigenzinnige doch rake slagwerkinterpretatie. De muziek van Hermitage werd overigens niet enkel in combinatie met gedichten gebracht: sommige nummers, waaronder het mooie ‘Eskimo’ (Dokter, haal de vaalheid uit mijn blik. Ik herken mijzelf niet meer, wie is die slechterik? Traan het eruit, schraap het ervan, doe mij weer stralen als u kan. Geef mij de ogen van een kind) en het door de gedwongen publieksparticipatie schalkse ‘Een beetje geil’, kregen als op zichzelf staande items een plaats in het programma.

Braafheid bleek dus toch niet het devies van de avond, en ook de fuckende konijnen konden uiteindelijk door de beugel: na ‘Een beetje geil’, Vanhauwaerts versregels ‘ik ben vergeten waarom ik als kind masturbeerde//denkend aan een felbehaarde Jezus, met zijn uitstulpend kruis’ en Jules Deelders ‘Het kutgedicht’ (‘Oh kut, oh snee, oh pruim, oh spleet, oh gleuf, oh naad, oh kier’), kreeg de drummer de toestemming ‘De witte fuckende konijnen’ alsnog integraal te oreren.

Tegen het einde werd het nummer waaraan het publiek in de pauze mee had gewerkt gebracht. De zanger bleek tamelijk ongemakkelijk te reageren op mijn couplet, maar desalniettemin was het een zeer verrassende, inspirerende en aangrijpende avond, en hoop ik van harte dat dit initiatief een vervolg krijgt.