Huidig nummer

Vooys 41.2 ‘In de slaapkamer’ is uit!

Seks en kunst, en daarmee seks en literatuur, zijn nauw verbonden. Literatuur is bij uitstek een geschikte plaats voor het verkennen van thema’s als gender en seksualiteit, omdat het een vrijplaats is waarbinnen alle mogelijke perspectieven ruimte kunnen krijgen. In Vooys is al eerder aandacht geweest voor de representatie van seks en seksuele verlangens: het bleek zo’n vruchtbaar onderwerp, dat het leidde tot het themanummer ‘In de slaapkamer’.

In het eerste artikel analyseert literatuurwetenschapper Looi van Kessel de roman Through the Valley of the Nest of Spiders (2011) van Samuel R. Delany. Deze Amerikaanse schrijver staat bekend om zijn pornografische romans vol seksuele fantasieën en taboes. Van Kessel toont hoe deze seksuele en sociale taboes ingezet worden om interactie vrij te maken van discriminatie en racisme.

 

Literatuurwetenschapper Sven Van den Bossche bestudeert de rol van de collagetechniek in de roman Het grimmig genieten (1991) van Renate Stoute. Hij betoogt dat de roman nieuwe perspectieven op travestie blootlegt, die de medische blik overstijgen. Van den Bossche laat zo zien dat de travestiecollage in het algemeen ruimte biedt voor een breed scala aan waardevolle, meerduidige en vooral menselijke verhalen.

Neerlandicus Joshua Snijders verdiept zich in zijn artikel in de voornaamwoorden ‘je’ en ‘jij’ in hiphopteksten. Dit doet hij door hiphopgeschiedenis en een letterkundige benadering te verrijken met inzichten uit de taalbeheersing. Uit Snijders’ kwantitatieve en kwalitatieve analyse blijkt onder andere dat er in hiphopteksten vaak sprake is van een dialoog tussen een ‘ik’ en een (ex-)geliefde, waarbij verlangens worden geuit. Een andere functie hangt samen met identiteitsvorming en zelfrepresentatie.

Verder staan in dit nummer een interview met romanschrijver en essayist Bregje Hofstede, de vaste rubrieken Verstand van Zaken en de Stijlbreuk, en een drietal recensies.

Voor een volledig overzicht van de inhoud klikt u hier. Een selectie van onze artikelen kunt u binnenkort ook online lezen op onze website.

 

Cover: Melanie Kranenburg

 

Pissen in Utopia. Extreme seks en coalitievorming in Samuel Delany’s erotische fantasieën

Looi van Kessel

 

Van gender tot genot. De travestiecollage als trans verhaalvorm in Het grimmig genieten (1991) van Renate Stoute

Sven Van den Bossche

 

‘Jij wil staan waar ik ben’. Een onderzoek naar de functie van voornaamwoorden van de tweede persoon enkelvoud in nederhop

Joshua Snijders

 

Stijlbreuk

 Luna Gloudemans

 

‘Alles wat je schrijft, schrijf je in een lichaam’. Interview met Bregje Hofstede

Evi Dijcks & Anna Welling

 

Verstand van Zaken

 Liever lezen in het Engels? Over de leesvoorkeuren van Nederlandstalige BoekTokkers

Lars Beckers

 

Recensies

 

Poëzie met of zonder stappenplan

Over Plezier in poëzie. Een handleiding poëzieanalyse voor de internationale neerlandistiek van Judit Gera & Jos Kleemans

Door Mathijs Sanders

 

Genderongelijkheid in de letteren: Fixdit bestrijdt het met collectiviteit

 Over Optimistische Woede. Fix het seksisme in de literatuur van Schrijverscollectief Fixdit

Door Astrid Kerchman

 

De nuance van Conscience

 Over Het slechte geweten van Vlaanderen. Nationalisme, racisme en kolonialisme in de tijd van Hendrik Conscience van Kevin Absillis

Door Guus van der Peet

 

Illustraties

Voor dit nummer illustreerden Melanie Kranenburg (Website, Instagram) en Jessica Lamers (Website).

 

Verkrijgbaarheid

Vooys 41.2 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 41.2 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

Recensie-exemplaar

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl