Huidig nummer

Vooys 37.1 ‘Nostalgie’

Cover: Luc Princen

In de eerste Vooys van 2019 ligt de nadruk op de nostalgie. Nostalgie is te vinden in verschillende hoeken van de maatschappij, of het nu politiek is, beeldhouwkunst, propaganda of literatuur. Zodoende laat dit nummer juist de veelzijdigheid van cultureel onderzoek zien. Promovendus Tijl Nuyts trapt af met een analyse van Marc. Eemans’ poëziebundel Vergeten te worden (1930). Hij onderzoekt hoe de Middelnederlandse mystiek hierin wordt ingezet als nostalgisch project en richt zich op de surrealistische positionering van Eemans. Letterkundige Niels Springveld bespreekt vervolgens hoe nostalgie in werk van Pim Fortuyn gebruikt wordt om een gemeenschappelijk gevoel op te roepen. Vooral in de retoriek van nieuw-rechtse bewegingen speelt het gebruik van een multiculturealistisch schijnverleden een grote rol. Promovenda Evelyne Shamier analyseert de decoratiekeuzes van de Amsterdamse Beurs van Berlage. Zodoende probeert zij vast te stellen in hoeverre er sprake is van nostalgische persoonsverheerlijking ten opzichte van de daden en de persoon van Jan Pieterszoon Coen. Voorts beschrijft hoogleraar wijsbegeerte Roland Breeur op een essayistische wijze hoe het concept ‘tijd’ werkt en wat verschillende filosofen over de voorbijgaande tijd geschreven hebben.

Vooys 37.1 bevat verder een interview met emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen, waarin zij reflecteert op haar Gouden Huwelijk met de negentiende eeuw. In onze rubrieken laat promovendus Anton Jäger zien waarom de (auto)biografie van Alexander Wat, Mijn twintigste eeuw, een realistische weergave is van een zeer gewelddadige eeuw. Tot slot verzorgt letterkundige en slavist Boris Noordenbos een invulling van de rubriek ‘Verstand van Zaken’. Hierin gaat hij dieper in op de verschillende vormen van nostalgie en laat hij zien op welke manieren hier onderzoek naar gedaan kan worden. Als casus kiest hij voor een politiek geladen Russische redevoering en reclamefilmpje, die een sterk beeld van het verleden oproepen.

 

Inhoud

Mystiek als strategie. Surrealistische appropriatie van Middelnederlandse mystiek als modern nostalgisch project in Marc. Eemans’ Vergeten te worden (1930)
Tijl Nuyts

De nostalgische retoriek van nieuw rechts
Niels Springveld

‘De held en de geboren soeverein die Indië noodig was’. Jan Pieterszoon Coen in Albert Verweys decoratieprogramma voor de Beurs van Berlage
Evelyne Shamier

, een ogenblikje… over het eenmalige en de nostalgie
Roland Breeur

Stijlbreuk: Black Out Poetry door Nienke van Doeselaar

‘Geef je over aan de literatuur’. Interview met Marita Mathijsen
Luck van Leeuwen & Naomi van Manen

Verstand van Zaken: Fantasieën van een verloren thuis. Affect, retoriek en de politiek van nostalgie
Boris Noordenbos

In de kast: Proust in Moskovische detentie
Anton Jäger

 

Recensies

– ‘So Happy Together in the Summer of Love?’
Over The 1960s: A Decade of Modern British Fiction van Philip Tew, James Riley & Melanie Seddon (eds.)
Door Peter Liebregts

– Leren in het duister. Horror en fantasie als onderwijsmateriaal
Over Horror Literature and Dark Fantasy. Challenging Genres van Mark A. Fabrizi (ed.)
Door Evert van Leeuwen

– Molukse vaders en dochters en verlichte kolonialen
Over Vaders en dochters. Molukse historie in de Nederlandse literatuur vanaf de negentiende eeuw en haar weerklank in Indonesië van Hans Straver
Door Coen van ‘t Veer

 

Verkrijgbaarheid
Vooys 37.1 is te bestellen met ons bestelformulier (+ €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 37.1 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €5,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

Recensie-exemplaar
Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl