Huidig nummer

Cover: Luc Princen

Vooys 36.3 ‘Politiek en literatuur’

In de derde Vooys van 2018 ligt de focus op het raakvlak tussen politiek en literatuur. Vanuit verschillende perspectieven werpen wetenschappers een kritische blik op dit veld. Letterkundige Sven Vitse trapt af: hij betoogt met het ook op zijn uiteenzetting van Thierry Baudets Voorwaardelijke liefde (2017) en Teun van de Keukens Goed volk (2017) dat de ‘conservative turn’ niet alleen in de politiek, maar ook in de Nederlandse letteren zijn sporen nalaat. Neerlandica Maartje Amelink neemt vervolgens de ‘literaire non-fictie’ van Nederlandse oud-Ruslandcorrespondenten onder de loep. Ze bekijkt op welke manier zij hun realiteitsobservaties legitimeren. Ivo Nieuwenhuis, docent-onderzoeker vroegmoderne Nederlandse letterkunde, neemt een duik in het revolutietijdvak (1780-1800). Hij onderscheidt in zijn artikel vier schrijversrollen die samen de politieke aspecten van literatuur uit deze periode illustreren. Voorts past neerlandica Kim Schoof in haar essay de politieke filosofie van Hegel toe op De waan van Cotard (2016) en laat hiermee zien hoe moeilijk het is om institutionele erkenning te krijgen in de huidige laatmoderne tijd.

Vooys 36.3 bevat verder een interview met schrijfster en neerlandica Karin Amatmoekrim. In onze rubrieken bespreekt hoogleraar Duits Carl Niekerk waarom L.H. Wieners In zee gaat niets verloren (2015) zich goed leent voor een analyse van de representatie van de Nederlandse herinneringscultuur en betoogt senior uitgever van uitgeverij Unieboek|Het Spectrum Susanne Diependaal waarom dé Young Adult-lezer niet bestaat. Tot slot brengt Naomi van Manen verslag uit van het nieuwe theaterinitiatief Sign of the Times, waar literatuur de aanleiding tot een gesprek over politiek vormde.

 

Inhoud

Schuld en woede. Nieuw conservatisme in de Nederlandse literatuur
Sven Vitse

‘Realiteitshonger’ in Nederlandse literaire non-fictie over Rusland
Maartje Amelink

Van moralisme tot moddergooien. Geëngageerd schrijverschap in de late achttiende eeuw
Ivo Nieuwenhuis

De laatmoderne waan van zelfpresentatie. Een Hegeliaanse lezing van David Nolens’ roman De waan van Cotard en zijn potentiële politieke functie in de laatmoderniteit
Kim Schoof

Stijlbreuk: Spotprent van Kees Willemen

Wie schrijft een nieuw Nederlands narratief? Interview met Karin Amatmoekrim
Pepijn de Groot & Maria van Leeuwen

In de kast: L.H. Wieners In zee gaat niets verloren en de Nederlandse herinneringscultuur
Carl Niekerk

Column: Dé Young Adult-lezer bestaat niet
Susanne Diependaal

Nieuwe buitelingen: De complexiteit van identiteit als Sign of the Times
Naomi van Manen

 

Recensies:

– Nieuwe zwaartepunten in de boekgeschiedenis
Over Books in Motion in Early Modern Europe. Beyond Production, Circulation, and Consumption van Daniel Bellingradt, Paul Nelles & Jeroen Salman (eds.).
Door Pierre Delsaerdt

– Drie nieuwe productien, twee oude eeuwen, één nieuwe weg
Over Jaarboek De Zeventiende Eeuw. Cultuur in de Nederlanden in interdisciplinair perspectief van Mirjam de Baar e.a. (red.), Jaarboek De Achttiende Eeuw. De Zuidelijke Nederlanden in revolutie van Sarah Adams e.a. (red.) en Early Modern Low Countries 1.1 & 1.2 van Brecht Deseure e.a. (eds.).
Door Alie Lassche & Carmen Verhoeven

– Schuif aan de kant
Over Straatpolitiek. Op zoek naar nieuw engagement van Femke Kaulingfreks.
Door Laurens Ham

– (Geen) Nederland (z)onder Napoleon
Over Nederland onder Napoleon. Partijstrijd en natievorming 1801-1813 van Bart Verheijen.
Door Renée Vulto

 

Verkrijgbaarheid
Vooys 36.3 is te bestellen met ons bestelformulier (+ €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 36.3 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €5,50 per stuk, of €7,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

Recensie-exemplaar
Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl