Huidig nummer

Vooys 37.2 ‘Waanzin’

Wat kan de literaire verbeelding ons over waanzin vertellen? Deze vraag staat centraal in het zomernummer van Vooys. Deze editie heeft als thema ‘waanzin’ en bevat een aantal artikelen waarin vanuit verschillende (onderzoeks)gebieden gereflecteerd wordt op deze vraag.

Zo bevat het nummer een artikel van hoogleraar moderne geschiedenis Gemma Blok, die een overzicht geeft van het westerse denken over psychiatrie en waanzin aan de hand van de literatuur. Hierna gaat theater- en literatuurwetenschapper Laurens De Vos in op het stilistische verband tussen de literatuur en de waanzinnige taal in het werk van Samuel Beckett. Cultuurwetenschapper Charlotte van der Veen vertrekt vanuit het relatief jonge veld van de Mad Studies en analyseert de autobiografische performance Mental van James Leadbitter, met het oog op de materialiteit van waanzin. Tot slot draagt ook letterkundige Noortje Maranus, tevens hoofdredacteur van Vooys, bij aan deze editie met haar artikel ‘Ik ben niet gek, ik ben een (na)gemaakte gek’. Hierin betoogt ze dat de taalbehandeling van de Vlaamse auteur J.M.H. Berckmans niet als willekeurig of irrelevant moet worden afgedaan, maar in de context van gekte moet worden geplaatst zónder deze te pathologiseren. Zodoende pleit ze voor een stigmavrije benadering van gekte en een meer inclusieve lectuur van outsiderliteratuur.

Verder zijn in Vooys 37.2 wederom de rubrieken op interessante manier ingevuld. Zo pleit psycholoog en geluksonderzoeker Ad Bergsma voor een herlezing van Cervantes’ klassieker De geestrijke ridder Don Quichot van de Mancha en laat hij, middels een vergelijking van Don Quichot met Donald Trump, zien hoe dit werk licht kan schijnen op onze verwarrende tijden. In het midden van dit nummer kun je zelf bekijken hoe gek je eigenlijk bent met een literaire rorschachtest, gemaakt door illustrator Mans Weghorst. Tot slot bevat deze Vooys een interview met filosoof en taalkundige Wouter Kusters, die tweemaal in een psychose belandde en waanzin zodoende ziet vanuit zowel zijn eigen ervaringen, als vanuit de literatuur en de filosofie.

Cover: Luc Princen

 

Inhoud

Worstelen met waanzin. Representaties van geestesziekte en psychiatrie in de westerse literatuur sinds de negentiende eeuw
Gemma Blok

Het woord als auto-erotisch object in het werk van Beckett
Laurens de Vos

Ik ben niet gek, ik ben een (na)gemaakte gek. Structuur, ontregeling en gekte in de poëtica van J.M.H. Berckmans
Noortje Maranus

‘It’s okay if you have a panic attack’. De relationaliteit van pijn en waanzin in James Leadbitters Mental
Charlotte van der Veen

Stijlbreuk: Rorschachtest door Mans Weghorst

‘Waanzin biedt een semantische explosie’. Interview met Wouter Kusters
Darja Menkveld & Rens van Hoogdalem

In de kast: Don Quichot bestormt het Witte Huis
Ad Bergsma

 

Recensies

– Woekerende waanzin in Literatures of Madness
Over Literatures of Madness: Disability Studies and Mental Health van Elizabeth J. Donaldson (ed.)
Door Simon van der Weele

– De arbeider bestaat niet (meer)
Over Working-Class Writing. Theory and Practice van Ben Clarke & Nick Hubble (eds.)
Door Elke D’hoker

– Depressie doorvoelen, depressie begrijpen, depressie ontsnappen: de rollen van literatuur
Over Ladders naar het licht: Depressie en intertekstualiteit in hedendaagse autobiografische literatuur van Anne-Fleur van der Meer
Door Frans-Willem Korsten

 

Verkrijgbaarheid
Vooys 37.2 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 37.2 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €5,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

Recensie-exemplaar
Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl