IMG_9622

Op donderdag 29 juni vond een reünie plaats ter ere van het 35-jarig bestaan van Vooys. De opkomst was groot en divers: redacteurs uit alle jaargangen waren aanwezig, van het eerste uur tot nu. Het was bijzonder voor de huidige redactie sommige beroemde of beruchte namen eindelijk eens in het echt te zien. Wellicht gold dat voor de gasten ook andersom…

IMG_9634hDe avond vond plaats in de historische kelder van café Walden op het Domplein en werd geopend met een woord van huidig voorzitter van bestuur Ivo Nieuwenhuis. Zelf maakte hij deel uit van de redactie van 2006 tot 2008. Zo kon hij een mooie brug slaan tussen zijn eigen ervaringen en die van de huidige redactie waarvan hij achter de schermen op de hoogte blijft. Het viel hem op dat de professionalisering van Vooys, die al in zijn redactietijd werd ingezet, nog steeds gaande is. “Ik heb gehoord dat er tegenwoordig zelfs functioneringsgesprekken zijn!” vertrouwde hij het publiek toe. Ook beschreef hij Vooys als een studentenvereniging, maar dan zonder de vervelende kanten zoals ontgroeningen. Het sociale aspect was en is altijd een belangrijk onderdeel van het redacteurschap bij Vooys. De diapresentatie die op de avond vertoond werd, onderschreef dit met de talloze weekendjes weg en borrels die door de jaren heen werden vastgelegd.

IMG_9648hOok Kees-Jan Backhuys was van de partij: de oprichter van Vooys. In 1982 vond hij het tijd dat de opleiding Nederlands eens een volwaardig studieblad zou krijgen. Het al bestaande instituutsblad werd herzien. Kees-Jan vertelde hoe de redacteurs in het begin vooral zelf de stukken schreven, soms bij gebrek aan kopij ook onder pseudoniem. Een groot deel van de tijd werd besteed aan het fysieke werk met de stencilmachine; daarna werden de boekjes verkocht aan het einde van de colleges, met een tafeltje naast de deur. Verder beschreef Kees-Jan hoe bijzonder hij het vond dat zoveel redactieleden de visie van Vooys voort zouden zetten. Hij kreeg er vaderlijke gevoelens van. Aan het eind sprak hij een toost uit op Vooys met de boodschap dat de redactie vooral rebels én onafhankelijk moest blijven.

IMG_9655hHuidig hoofdredacteur Maria van Leeuwen blikte vervolgens terug op hoe haar tijd bij Vooys begon: hoe ze vol zenuwen plaatsnam tijdens haar sollicitatie tegenover een strengkijkende redactie. Haar vriendinnen die al bij Vooys zaten, moesten de zaal verlaten vanwege die eerder genoemde professionaliteit (“Dat was in onze tijd totaal niet het geval!” sprak een oudredacteur na afloop). Ze bleek gelukkig aangenomen en heeft een hele mooie tijd gehad in de redactie. Na de zomer geeft ze het stokje door aan huidig chef PR Anne Sluijs. Daarna ging de borrel van start.

IMG_9660hHet was heel leuk om oudredacteurs terug te zien of voor het eerst te ontmoeten. Bijzondere herinneringen werden gedeeld, mede opgehaald dankzij de fotoserie op de achtergrond en de verhalen van de sprekers. “Wat doe jij tegenwoordig?” was een vaak gehoorde vraag. Journalisten, uitgevers, redacteurs, academici, onderwijzers en studenten bevonden zich in het publiek. De naamstickers inclusief redactiejaartallen vormden een mooie aanleiding voor gesprek, hoewel sommige redacteurs zich er wel erg oud door gingen voelen en een poging deden de sticker te bedekken. Het was een gezelllige avond die voor een deel van de aanwezigen nog tot in de late uurtjes doorging. Fantastisch dat jullie er allemaal waren!

IMG_9658h