Op donderdagavond 29 november 2018 organiseert Vooys een debatavond naar aanleiding van het herfstnummer Politiek en Literatuur, dat zojuist is uitgekomen. Het evenement zal in het teken staan van ‘the conservative turn’, zoals socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen die in zijn proefschrift The conservative embrace of progressive values (2018) signaleert. Naar analogie van het proefschrift willen we tijdens het debat ingaan op de vraag: ‘Is er sprake van een conservatieve wending in de Nederlandse literatuur?’

In het najaarsnummer verkent letterkundige Sven Vitse alvast terrein met zijn artikel ‘Schuld en woede. Nieuw conservatisme in de Nederlandse literatuur’, waarin hij onderzoekt in hoeverre Voorwaardelijke liefde (2014) van Thierry Baudet en Goed volk (2017) van Teun van de Keuken meegaan in deze ‘verrechtsing’. Tijdens de debatavond zal Vitse optreden als moderator van de discussie. Oudenampsen zal zelf de avond openen met een korte inleiding op zijn pas verschenen proefschrift, waarna hij in gesprek zal gaan over de conservatieve wending in het literaire veld met literatuurwetenschapper Frans-Willem Korsten. Ook zullen enkele hedendaagse schrijvers aan het debat deelnemen, waaronder Marjolijn van Heemstra.

Het evenement zal plaatsvinden van 19:30 tot 22:00 in De Utrechtse Boekenbar. De inloop is vanaf 19:00 en achteraf kunt u nog tot 23:00 blijven hangen voor een borrel en is er gelegenheid om rond te neuzen tussen de boeken die verkocht worden. De entree is gratis. U bent van harte uitgenodigd om ons evenement bij te wonen en na afloop met elkaar in gesprek te gaan.

Meld u aan door een mail te sturen naar redactie@tijdschriftvooys.nl en maak eventueel uw aanwezigheid kenbaar via het Facebookevenement, Debatavond: de conservatieve wending in de literatuur, om geen enkele update te missen.

Bent u benieuwd naar het artikel van Sven Vitse? Haal Vooys 36.3 dan zo snel mogelijk in huis middels een nabestelling.