In deze eerste editie van het jaar legt Vooys de focus op een thema dat in deze tijd extra actueel is: rampspoed. Niet alleen binnen de literatuur, maar ook in andere kunstvormen is het een terugkerend thema. Op veel verschillende manieren brengen auteurs in dit nummer rampspoed aan het licht.

Het eerste artikel is geschreven door hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen. Zij stelt in haar artikel dat men via de kunsten een vorm van vermaak aan rampen kan ervaren. Hiernaast behandelen universitair docenten Joost de Bloois en Pepita Hesselberth in hun artikel het concept ‘politiek van de afzondering’, dat tijdens de pandemie aan kracht heeft gewonnen. Jan Frans van Dijkhuizen, universitair docent Engelstalige letterkunde, schetst een beeld van de perceptie op ziekte in de zeventiende eeuw. Ook bespreekt oud-redacteur van Vooys en letterkundige Selma Visscher in haar artikel de conflicterende idealen in Albert Helmans roman De stille plantage.

Daarnaast bevat dit nummer een interview met Elvis Peeters. Nienke van Doeselaar en Jacoline Maes interviewde het schrijversduo, bestaande uit Jos Verlooy en Nicole van Bael over hun kijk op rampspoed en hoe de literatuur er zich tot verhoudt. Het rubriek ‘In de kast’ wordt verzorgd door neerlandica Claudia Zeller die de toekomstroman C.R. 133 bespreekt als campy dystopie. Tot slot bevat Vooys drie recensies. Voor een volledig overzicht van de inhoud klikt u hier. Een selectie van onze artikelen kunt u binnenkort ook online lezen op deze website!

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)