Over Vooys

In de afgelopen 40 jaar hebben meer dan honderd studenten geesteswetenschappen deel uitgemaakt van de redactie van Vooys. Samen maken zij zich sterk voor de verspreiding van de meest recente inzichten in de letteren.

De redactie van Vooys bestaat momenteel uit Sterre Schols (hoofdredacteur), Daan van den Broek (chef eindredactie), Iris Kole (redactiesecretaris/eindredacteur), Maurits Meijers (penningmeester/eindredacteur), Xenia Dees (eindredacteur), Lisa Wijker (eindredacteur) Maud de Ruiter (chef PR), Carmen Brouwer (PR redacteur/beeldredacteur/webmaster), Tijs Boesschen-Hospers (PR redacteur) en Hilke Cranenbroek (abonneeservice).

Om het werk van Vooys te steunen, kun je Vriend van Vooys worden. De redactie bedankt onze onderstaande vrienden in het bijzonder voor hun bijdrage.

• Cyril de Beun
• Willem, Marleen en Ida Bongers-Dek
• Nina Geerdink
• Pepijn de Groot
• Maria van Leeuwen
• Marijke Meijer Drees
• Ivo Nieuwenhuis
• David van Oeveren
• Liedeke Plate
• Aafje de Roest
• Anne Sluijs
• Kila van der Starre
• Alies VaartjesDe Redactie

Sterre

Sterre Schols (hoofdredacteur) heeft de bachelor Nederlandse taal en cultuur afgerond, met de specialisatierichting Moderne Letterkunde, en zit in haar laatste jaar van de bachelor Taalwetenschap. Ze is intussen ook begonnen aan de Researchmaster Arts, Literature and Media aan de Universiteit Leiden. Ze heeft een zeer brede interesse in taal, leest en schrijft graag en staat naast haar studie met veel plezier voor de klas als docent Nederlands om haar passie voor taal over te brengen. Verder houdt ze van zeilen, gezelligheid met vrienden, uitstapjes naar het theater en zou ze de hele dag door kunnen dansen en zingen.

Daan

Daan van den Broek (chef eindredactie) is letterkundig neerlandicus en criticus. Hij schreef literair-kritisch en wetenschappelijk voor o.a. De Reactor, de Nederlandse Boekengids en Vooys. Hij is onderzoeksmasterstudent Nederlandse Literatuur en Cultuur aan de Universiteit Utrecht met een bijzondere interesse in (postkoloniale) ecokritiek en transhistorische perspectieven. Hij rondde eerder de BA Nederlandse Taal en Cultuur cum laude en met honours af aan dezelfde universiteit met een scriptie over plantenleven en koloniale landbouw in Max Havelaar (1860) en Orpheus in de dessa (1903). Hij is boekverkoper voor Broese, liep stage bij Nederlandse Letterkunde en Amsterdam University Press en zette zich voor SchrijfLab.nl in voor een cultuuronderzoekend schoolvak Nederlands. In zijn vrije tijd corrigeert hij komma’s en afbreekstreepjes voor Vooys.

Iris

Iris Kole (eindredacteur) is in Leiden bezig met de master Neerlandistiek, specialisatie Moderne Letterkunde en de master Journalistiek en Nieuwe Media. Het raakvlak tussen die studies zit voor haar in een liefde voor taal en een grote interesse in alles wat taal teweeg kan brengen. Voor haar bachelor Nederlands deed ze bijvoorbeeld onderzoek naar de representatie van kinderloze vrouwen in de literatuur. Naast studeren houdt ze uiteraard van lezen, maar ook van dansen, (te) veel koffiedrinken en vooral van gezelligheid met vrienden.

Lisa

Lisa Wijker (eindredacteur) zit in het derde jaar van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Momenteel heeft zij het naar haar zin op haar stage bij Wintertuin, een literair productiehuis in Nijmegen. Lisa helpt daar op de redactie en bij de publiciteit. Afgelopen zomer vond Lisa het een goed idee om in een voor haar onbekende stad lezend te wandelen en raakte ze zodoende flink verdwaald.

 

 

Maurits

Maurits Meijers (eindredacteur/penningmeester) volgt de onderzoeksmaster Arts, Literature & Media aan de Universiteit Leiden. Hiervoor rondde hij de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur en de master Neerlandistiek in Leiden af. Hij specialiseert zich in Oudere Letterkunde, met name de vroegmoderne tijd. Hij verricht onderzoek op het gebied van literatuur- en cultuurgeschiedenis, en koestert daarbij een passie voor jeugdliteratuur. Naast zijn functies als eindredacteur en penningmeester bij Vooys is hij de praeses van mediëvistische studievereniging Floris V en is hij werkzaam als student-assistent. Buiten zijn studie- en werkuren ontwikkelt hij zijn interesses in schrijven, schaken en Scandinavië.

Maud

 

Maud de Ruiter (Chef PR) studeert Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor rondde zij de bachelor Rechtsgeleerdheid af. Haar interesse ligt bij moderne letterkunde en ze leest graag romans die over rechtvaardigheid gaan. In haar vrije tijd gaat ze graag naar een museum, een koffietentje of de film.

Carmen

Carmen Brouwer (PR redacteur/beeldredacteur/webmaster) heeft afgelopen zomer haar bachelor Psychologie aan de Universiteit Leiden afgerond en heeft als doel dit jaar haar bachelor Nederlandse taal en cultuur aan dezelfde universiteit af te ronden. Daarnaast is ze dit jaar begonnen met de opleiding Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Later gaat ze het liefst iets doen dat illustratie, psychologie en Nederlands met elkaar combineert, maar voor nu is ze vooral nog volop student. Op het gebied van literatuur ligt Carmens belangstelling vooral bij verhalen die op de waarheid gebaseerd zijn. Buiten het studeren om vind je Carmen vaak in de kringloop, aan de tekentafel, in de bioscoop, of muziek luisterend (tijdens het dansen of hardlopen).  Tijs

Tijs Boesschen Hospers (PR redacteur) studeert Nederlandse Taal & cultuur en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Binnen Nederlands liggen zijn interesses vooral bij de moderne letterkunde, en dan het liefst zo modern mogelijk. De vraag of hij later letterkundige of advocaat wil worden stelt hij het graag nog even uit. Naast lezen houdt hij van (berg)wandelen, films kijken en spannende keuzevakken volgen.Hilke

Hilke Cranenbroek (abonneeservice) rondde dit jaar de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze volgt nu de master Letterkunde met een specialisatie in Literair Bedrijf en een masterprofiel in Erfgoedbeleid, ook aan de Radboud Universiteit. Haar interesse ligt voornamelijk bij moderne letterkunde en literair erfgoed. Naast het lezen van boeken is ze graag creatief bezig, houdt ze van muziek en gezelligheid met vrienden.Xenia

Xenia Dees (eindredacteur) volgt de research master Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Hiervoor rondde ze de bachelors Pedagogische Wetenschappen en Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden af. Ze heeft een grote interesse voor recente literatuur en daarnaast probeert ze via de ‘Health Humanities’ en ‘Disability Studies’ een brug te slaan tussen de sociale en de geesteswetenschappen. In haar vrije tijd houdt ze van zingen, zwemmen, hardlopen en yoga. 

 

Historie

Vooys heeft een rijk verleden. In de 42 jaar dat het tijdschrift bestaat, zijn er stukken gepubliceerd door, onder vele anderen, Mieke Bal, Rosi Braidotti en Wiljan van den Akker.

Auteurs als Frits van Oostrom en Ronald Giphart zijn columnist bij Vooys geweest.

Er zijn interviews geweest met onder meer Rozalie Hirs, Ilja Leonard Pfeijffer, Hafid Bouazza, Spinvis en Maartje Wortel.

Verkoop

Door zijn diversiteit is Vooys al vele jaren in staat een breed publiek te bereiken. Vooys heeft een oplage van ca. 450 exemplaren. Hiervan gaat een groot gedeelte naar abonnees.

Een gedeelte daarvan wordt ook los verkocht in boekhandels in Nederland. Vooys is ook in te zien in Nederlandse en diverse buitenlandse universiteitsbibliotheken. Daarnaast kunt u nummers van Vooys (na)bestellen. Voor alle informatie over verkooppunten en nabestellen zie: 'Losse verkoop' op deze site.