Over Vooys

In de afgelopen 40 jaar hebben meer dan honderd studenten geesteswetenschappen deel uitgemaakt van de redactie van Vooys. Samen maken zij zich sterk voor de verspreiding van de meest recente inzichten in de letteren.

De redactie van Vooys bestaat momenteel uit Guus van der Peet (hoofdredacteur), Myrthe Galle (chef eindredactie), Katelijn Vooijs (eindredacteur/redactiesecretaris), Amber Souleymane (eindredacteur), Jan Douwe Westhoeve (eindredacteur), Evi Dijcks (eindredacteur), Lydia Fris (eindredacteur), Bram Scharpach (chef PR), Luna Gloudemans (pr-redacteur), Isa Rienstra (pr-redacteur/webmaster), Joshua Snijders (pr-redacteur), Ulrike Burki (penningmeester/beeldredacteur) en
Cynthia Zwijnenburg (abonneeservice).

Om het werk van Vooys te steunen, kun je Vriend van Vooys worden. De redactie bedankt onze onderstaande vrienden in het bijzonder voor hun bijdrage.
- Cyril de Beun
- Willem, Marleen en Ida Bongers-Dek
- Nina Geerdink
- Pepijn de Groot
- Maria van Leeuwen
- Marijke Meijer Drees
- Ivo Nieuwenhuis
- David van Oeveren
- Liedeke Plate
- Aafje de Roest
- Anne Sluijs
- Kila van der Starre
- Alies Vaartjes

De Redactie

Guus

Guus van der Peet (hoofdredacteur) voltooide een dubbele bachelor Romeinse Geschiedenis en Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Tijdens zijn onderzoeksmaster Literary Studies besloot hij precies tussen deze twee tijdsperiodes in te gaan zitten en specialiseerde hij zich in Middelnederlandse literatuur. Zijn onderzoek spitst zich toe op de manier waarop verhalen uit het verleden worden herverteld om het heden vorm te geven. Naast het schrijven van zijn scriptie is hij nu bezig aan een stage bij de Volksverhalenbank van het Meertens Instituut. Zijn fascinaties lopen uiteen van de Klassieke Oudheid (Sophokles, Catullus, Boëthius) tot de moderne wereldliteratuur (Italo Calvino, Han Kang, Alma Mathijsen) en vrijwel elk boek, film of album dat daartussenin ligt.

Myrthe

 

Myrthe Galle (chef eindredactie) volgt de master Professioneel Vertalen aan de Universiteit Utrecht. Ze rondt momenteel de master Literary Studies aan de Universiteit Leiden af met een scriptie over pseudovertalingen. Hiervoor studeerde ze Franse taal en cultuur aan dezelfde universiteit. In haar literatuurstudies houdt ze zich bezig met de rol en functie van literatuur in de maatschappij. Naast het bestuderen van literatuur maakt en luistert ze veel muziek, kijkt ze graag kostuum- en arthousefilms (aanrader: Portrait de la jeune fille en feu) en is ze regelmatig in Frankrijk te vinden.

Evi

Evi Dijcks (eindredacteur) is masterstudent Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hiervoor rondde ze de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur in Leiden af met een specialisatie in Vroegmoderne Letterkunde. Haar interesse ligt zowel bij letterkundig als bij cultuur-historisch onderzoek, in het bijzonder bij vrouwen in de (literatuur)geschiedenis. Naast het studeren is ze, als het even kan, te vinden op het strand.

Lydia

 

Lydia Fris (eindredacteur) studeert aan de Universiteit Utrecht en is bezig met haar laatste jaar van de onderzoeksmaster Nederlandse Literatuur en Cultuur. Aan Universiteit Leiden rondde ze de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur af met een specialisatie in Moderne Letterkunde. Haar interesse gaat uit naar de interactie tussen hedendaagse literatuur en vormen van religie in de samenleving. Ze is freelance journalist en literair recensent bij het Nederlands Dagblad. Daarnaast is ze eindredacteur bij Vooys.

Simon

 

 

Simon Huijben (eindredactie) studeert Literatuurwetenschappen en Economics & Business Economics aan de Universiteit Utrecht. Eerder ronde hij een bachelor filosofie af. Binnen zijn studies is hij geïnteresseerd in ideologische structuren en het functioneren van de publieke sector. Hij houdt van naturel chips, modernistische literatuur en hardlopen.

Jan Douwe

 

Jan Douwe Westhoeve (eindredacteur) volgt de master Neerlandistiek, specialisatie Moderne Nederlandse Letterkunde, in Leiden. Hij heeft Geschiedenis en Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd aan dezelfde universiteit. Hij wil die twee vakgebieden combineren in een brede historische kijk op moderne letterkunde van de laatste honderd jaar. Favorieten zijn W.F. Hermans, Maarten Biesheuvel en Godfried Bomans en dichters zoals Lieke Marsman, Marieke Lucas Rijneveld en Ronelda S. Kamfer. In zijn vrije tijd leest en schrijft hij en luistert hij graag naar muziek uit de jaren zestig en zeventig.

Katelijn

Katelijn Vooijs (redactiesecretaris / eindredacteur) heeft een bachelor Nederlandse Taal en Cultuur afgerond en zit momenteel in haar eerste jaar van de Research Master Historical, Literary and Cultural Studies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier doet ze een specialisatie in Literary Studies. Ze houdt zich binnen en buiten haar studie graag bezig met literatuur en onderwijs in zestiende-eeuws Antwerpen, maar ze is ook geïnteresseerd in vroegere middeleeuwse literatuur en cultuur. Met name genderrollen in oudere Europese literatuur wekken haar interesse. Als ze even niet hoeft te studeren, speelt ze graag op haar viool of rijdt ze een rondje op haar skateboard.

Bram

 

Bram Scharpach (chef PR) rondde vorig studiejaar zijn bachelor Nederlandse Taal en Cultuur af op de Universiteit Utrecht. Zijn bachelor-scriptie ging over het prentenboek Een heel lief konijn van Imme Dros en Jaap Lamberton. Aan de hand van een analyse van de tekst en het beeld betoogde Bram dat Een heel lief konijn te interpreteren is als een subversief prentenboek dat de traditionele dichotomie tussen mens en niet-menselijk dier op losse schroeven zet. Die boodschap had Bram er zelf als kind eigenlijk ook niet uitgehaald. Naast een liefde voor moderne jeugdliteratuur heeft Bram interesse in film, muziek en theater. Dat laatste nam zodanig de overhand dat hij dit studiejaar begon aan de Koningstheateracademie. Tot zijn genoegen mocht hij tóch bij de redactie blijven.

Joshua

 

Joshua Snijders (PR-redacteur) volgt de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de taalbeheersing, maar nog altijd ook geïnteresseerd in de literatuur. Naast studeren doet Joshua graag aan sport (denk aan voetbal, basketbal en volleybal) en schrijft hij poëzie. Zo komt eind september 2021 zijn bundel Tranen van een Caribiër uit.

Luna

 

 

Luna Gloudemans (PR-redacteur) zit in haar laatste jaar van de bachelor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Binnen haar studie ligt haar interesse voornamelijk bij moderne letterkunde. Ze bestudeert graag de wisselwerking tussen literatuur en de samenleving. Momenteel volgt ze de educatieve minor en loopt ze stage in het voortgezet onderwijs bij het vak Nederlands, waar ze onder andere hoopt over te brengen hoe leuk lezen is. Naast studeren en het verslinden van boeken, maakt ze haar hoofd leeg door rondjes hard te lopen door Utrecht of te zingen.

Isa

 

Isa Rienstra (PR-redacteur/webmaster) studeerde Taal- en Cultuurstudies met de hoofdrichting Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en volgt nu de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep afgelopen jaar stage bij poëzietijdschrift Awater en uitgeverij A.W. Bruna en hoopt in de toekomst te kunnen werken als redacteur bij een uitgeverij of tijdschrift. Ze leest graag historische non-fictie en poëzie en als ze niet met haar neus in de boeken zit, danst ze graag of is ze te vinden in het theater waar ze werkt.

Cynthia

Cynthia Zwijnenburg (abonneeservice) zit in haar laatste jaar van de bachelor Taal- en cultuurstudies met als kernrichting Nederlandse moderne letterkunde aan Universiteit Utrecht. Afgelopen studiejaar rondde ze de bachelor Filosofie af aan dezelfde universiteit. Ze heeft belangstelling voor de verhouding tussen filosofie en literatuur en hoe literatuur zich manifesteert in de maatschappij. Naast het bestuderen van filosofen en literaire werken schrijft ze poëzie en is ze verknocht aan haar Erika typemachine. Ze besteedt haar vrije tijd aan het onderstrepen van mooie fragmenten in romans, novelles en dichtbundels.

Ulrike

 

Ulrike Burki (penningmeester / beeldredacteur) behaalde in 2020 de master Nederlandse en Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en volgt nu de onderzoeksmaster Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment loopt ze stage aan het Hugo Clauscentrum waar ze meewerkt aan een wetenschappelijke editie van Het verdriet van België en onderzoek doet naar de Oost-Duitse vertalingen van Claus’ oeuvre. Ulrike houdt van literatuur, koffie, douchen in de avond, lange wandelingen, zwemmen in de zee, kerstversieringen en brood bakken.

 

 

Historie

Vooys heeft een rijk verleden. In de 40 jaar dat het tijdschrift bestaat, zijn er stukken gepubliceerd door, onder vele anderen, Mieke Bal, Rosi Braidotti en Wiljan van den Akker.

Auteurs als Frits van Oostrom en Ronald Giphart zijn columnist bij Vooys geweest.

Er zijn interviews geweest met onder meer Rozalie Hirs, Ilja Leonard Pfeijffer, Hafid Bouazza, Spinvis en Maartje Wortel.

Verkoop

Door zijn diversiteit is Vooys al vele jaren in staat een breed publiek te bereiken. Vooys heeft een oplage van ca. 450 exemplaren. Hiervan gaat een groot gedeelte naar abonnees.

Een gedeelte daarvan wordt ook los verkocht in boekhandels in Nederland. Vooys is ook in te zien in Nederlandse en diverse buitenlandse universiteitsbibliotheken. Daarnaast kunt u nummers van Vooys (na)bestellen. Voor alle informatie over verkooppunten en nabestellen zie: 'Losse verkoop' op deze site.