Huidig nummer

Vooys 41.1 ‘Religie en spiritualiteit’ is uit!

 

Religieuze verhalen zijn vaak op een literaire manier verwerkt. De schoonheid van religie en spiritualiteit heeft zo een plek gevonden in de wereldliteratuur. Maar literatuur is ook bij uitstek een plaats waar religie en spiritualiteit bekritiseerd wordt, of waar een religieus trauma verwerkt wordt. De complexe relatie die religie en spiritualiteit heeft met literatuur is dus alles behalve eenvoudig te vatten. Daarom wijdt Vooys dit themanummer aan religie en spiritualiteit. Verschillende auteurs laten hun licht schijnen op het thema.

In het eerste artikel geeft godsdienstsocioloog Kees de Groot een frisse blik op religie: hij laat zien hoe religie wordt gerepresenteerd in twee beeldromans. Hij vergelijkt het klassieke Kuifje in Tibet (1960) met de recente beeldroman Habibi (2011) en onderzoekt hoe religie vanuit westerse cultuur steeds anders wordt gezien.

Filosoof en religiewetenschapper Daan F. Oostveen bespreekt de metafoor van de droom aan de hand van twee Chinese schrijvers: Shi Tiesheng en Zhuang Zi, een belangrijke stem binnen het daoïsme. In Tieshengs ‘Droomscenario’ onderzoekt Oostveen de grens tussen dromen en wakker zijn via een literaire analyse.

Neerlandicus Lydia Fris put in haar artikel over islamitisch en christelijk geloofsverlies in autofictie uit de rijke Nederlandse literatuurgeschiedenis. Aan de bestaande kennis over ontvoogdingsliteratuur voegt ze een scherpe analyse van het islamitische perspectief toe.

Vooys-redacteur en historisch letterkundige Maurits Meijers biedt een nieuw perspectief op de kinderromans De kleine Grandisson (1782) en De kleine Klarissa (1790) van Margareta Geertruid van der Werken. Hij leest deze romans als protestantse kinderhagiografieën, die zijn te plaatsen in een gereformeerde exempeltraditie.

Verder staat in dit nummer een interview met schrijver en predikant Catharinus van den Berg. Ten slotte wordt het thema ‘religie en spiritualiteit’ in de vaste rubrieken In de Kast, de Stijlbreuk en enkele recensies via verschillende invalshoeken benaderd.

Voor een volledig overzicht van de inhoud klikt u hier. Een selectie van onze artikelen kunt u binnenkort ook online lezen op onze website.

Cover: Melanie Kranenburg

 

Uitgekristalliseerd en vloeibaar. De verbeelding van religie in beeldverhalen

 

Kees de Groot

 

De Chinese Droom. Over dromen en waken in het werk van Shi Tiesheng en Zhuang Zi

 

Daan F. Oostveen

 

Vaarwel, God. Wat autofictie ons kan leren over geloofsverlies

 

Lydia Fris

 

Geseculariseerde kinderheiligen. Heiligheid in achttiende-eeuwse protestantse kinderromans

 

Maurits Meijers

 

Stijlbreuk

 

Bram Scharpach

 

‘Hoe dat lijk daar komt te liggen interesseert me helemaal niets’. Interview met Catharinus van den Berg

 

Guus van der Peet & Cynthia Zwijnenburg

 

In de Kast

 

Wie het kleine niet eert… De zestiende-eeuwse Nieuwe Testamenten van Jacob van Liesvelt in het licht

 

Renske Hoff

 

Recensies

 

Kom erbij in de leesbubbel!

 

Over De lezende mens. De betekenis van het boek voor ons bestaan van Ruud Hisgen & Adriaan van der Weel

 

Door Inge van de Ven

 

Een monumentale biografie over een vergeten feministe

 

Over Elise van Calcar (1822-1904). Een gedreven en begeesterd leven van Annette Faber

 

Door Rick Honings

 

Poëtische predikanten en de rol van religieuze gedichten

 

Over Poetic Priesthood in the Seventeenth Century. Reformed Ministry and Radical Verse van Tessie Prakas

 

Door Christely Verheuvel

 

 

Illustraties

 

Voor dit nummer illustreerden Melanie Kranenburg (Website, Instagram) en Vera Wolsink (Instagram).

 

 

Verkrijgbaarheid

 

Vooys 41.1 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 41.1 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 

Recensie-exemplaar

 

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl