Huidig nummer

 

Vooys 39.2 ‘Literatuur in de praktijk’ is uit!

 

Na een geslaagde collegereeks over dit nummer, is ‘Literatuur in de praktijk’ er! In de aankomende weken zijn de opnames van de collegereeks online terug te kijken.

In deze editie van Vooys buigen verschillende wetenschappers zich over het onderwerp en leggen uit op welke manieren literatuur in de praktijk vorm krijgt.

Het nummer trapt af met een artikel van docent-onderzoeker historische letterkunde Feike Dietz. Aan de hand van een aantal casussen laat zij de dunne lijn tussen feit en fictie in achttiende-eeuwse literatuur zien. Jeroen Dera, letterkundige en auteur, laat zien dat Het gouden ei nog steeds een belangrijke waarde heeft bij het schoolvak Nederlands. Literatuurwetenschapper en dichter Kila van der Starre benadrukt in haar artikel de bruikbaarheid van poëzie in de publieke ruimte. Dit doet ze aan de hand van het gedicht ‘Onvervreemdbaar’ van Ida Gerhardt. Student letterkunde en redactielid Myrthe Galle bespreekt in haar artikel drie verschillende functies van literatuur in het Franstalige onderwijs.

Verder bevat dit nummer een interview met kinderboekenschrijver en voormalig schooldirecteur Jacques Vriens. Onze redacteuren Myrthe Galle en Joshua Snijders spraken hem over zijn ervaringen in het onderwijs, het huidige leesonderwijs en zijn visie op het gebruik van nieuwe media en technologie. Daarnaast bevat deze editie van Vooys een drietal recensies.

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)

 

Inhoud

 

Literatuuronderwijs als bijvangst? Wat we kunnen leren van hoe achttiende-eeuwse leerboeken literaire vaardigheden trainen

Feike Dietz

 

Het gouden ei in het literatuuronderwijs. Van docentopvattingen naar nieuwe perspectieven op een schoolklassieker

Jeroen Dera

 

‘Dit wordt ons niet ontnomen: lezen’. Het gedicht ‘Onvervreemdbaar’ van Ida Gerhardt in de openbare ruimte van Nederland

Kila van der Starre

 

Taal, moraal en theater in Frankrijk. De functies van literatuur in het onderwijs

Myrthe Galle

 

Stijlbreuk

Niels Bongers

 

‘Lezen is eigenlijk de basis van alles’. Interview met Jacques Vriens

Myrthe Galle & Joshua Snijders

 

Recensies

Waarom literatuur ertoe doet

Over Literature in our lives. Talking about Texts from Shakespeare to Philip Pullman van Richard Jacobs

Door Linda Ackermans

 

Het bladerdak van modernistisch Europa. De kracht van de zwakke verbinding

Over Modernist Literature and European Identity van Birgit van Puymbroeck

Door Saskia Soelaksana

 

Wat voel je?

Over Van kop tot teen van Charlotte Van den Broeck & Jeroen Dera

Door Sophie Mulder

 

 

Verkrijgbaarheid

Vooys 39.2 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 39.2 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 

Recensie-exemplaar

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl