Huidig nummer

Vooys 40.1 ‘Oud en nieuw’ is uit!

Met de verschijning van dit nummer bestaat tijdschrift Vooys maar liefst veertig jaargangen! Dit heugelijke feit vieren we met een extra dik jubileumnummer met ‘Oud & nieuw’ als toepasselijk thema. In dit jubileumnummer zijn zowel bijdragen van gevestigde namen uit de neerlandistiek opgenomen als artikelen van de letterkundigen die het vakgebied in de toekomst zullen vertegenwoordigen.

In het eerste artikel analyseert Hans Demeyer, universitair docent Nederlandse en vergelijkende letterkunde aan het University College London, de rol van gemeenschap in Mystiek lichaam van Frans Kellendonk en Exces van Persis Bekkering. Demeyer laat zien dat thema’s zoals conflict, utopische denkbeelden en intimiteit allemaal kunnen resoneren in de nieuwste ideeën over gemeenschap. Maaike Meijer, emeritus-hoogleraar Gender Studies, laat in haar bijdrage zien hoe de verbeelding van mannelijke seksualiteit de afgelopen vijftig jaar is veranderd aan de hand van Jan Wolkers’ Turks Fruit en Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa: hoewel er zeker voortgang is geboekt, blijkt dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen nog altijd niet vanzelfsprekend is.

Anglist en historicus Gijs van Engelen laat in zijn analyse van twee romans van Philip Roth zien hoe het oude en het nieuwe in botsing kunnen komen. Waar eerdere ‘great American novels’ probeerden om een collectieve identiteit te vinden, demonstreert Roth dat het onmogelijk is om een heel land in een aantal grondthema’s te vangen. Ook boek- en kunsthistoricus Annette Knol werpt een kritische blik naar het verleden: aan de hand van het werk van kinderboekenillustrator Jenny Dalenoord demonstreert zij hoe de vertolking van mensen van kleur veranderde van de jaren vijftig tot de jaren tachtig. In het vijfde artikel laat anglist Geertje Hoogenboom zien hoe verlangen tussen vrouwen in vroegmoderne literaire teksten werd gepresenteerd. Anders dan ons stereotiepe beeld van het verleden doet vermoeden, wordt de vrouwenliefde in haar twee casussen geaccepteerd en zelfs gevierd.

Voor het interview spraken onze redactieleden Ulrike Burki en Lydia Fris met dichter, romanschrijver en oud-eindredacteur bij Vooys Maarten van der Graaf over schrijven, zoeken en vooruit durven kijken. Verder bevat dit jubileumnummer, naast onze oude, vertrouwde rubrieken zoals Verstand van zaken, de Stijlbreuk en de recensies, een nieuwe jubileumrubriek. Ook nieuw is de stijl van de omslag: dit jubileumnummer is met een cover van de hand van Emma Ringelding.

 

 

Inhoud

Werelden inrichten na het verlies van gemeenschap. Beelden van gemeenschap in hedendaagse poëzie en proza van Kellendonk en Bekkering

Hans Demeyer

 

Oud en nieuw schrijven over seks. Wolkers’ Turks Fruit en Pfeijffers Grand Hotel Europa

Maaike Meijer

 

‘At the end of our century’. Philip Roths Amerikaanse Trilogie als metafictieve nabeschouwing

Gijs van Engelen

 

Van karikatuur naar karakter. Jenny Dalenoord en haar weergave van zwarte personages in visuele representaties in kinderboeken

Annette Knol

 

‘But why may not I love a Woman with the same affection I could a Man?’. Vrouwenliefde in vroegmoderne Engelse poëzie en toneelstukken

Geertje Hoogenboom

 

Stijlbreuk

Bram Scharpach

 

‘Je leert veel en toch sta je met lege handen’. Interview met Maarten van der Graaff

Ulrike Burki & Lydia Fris

 

In de kast

De strijd tegen Juffrouw Conventie. Vrouwenwerk. Schetsen (1895) van Margaretha Meyboom

Lizet Duyvendak

 

Recensies

De artistieke en commerciële machine achter de Stadsschouwburg van Amsterdam

Over Podium van Europa. Creativiteit en ondernemen in de Amsterdamse Schouwburg van de zeventiende eeuw van Frans Blom

Door Laurens De Vos

 

Literatuur als Kapitaal

Over Branding Books Across the Ages. Strategies and Key Concepts in Literary Branding van Helleke van den Braber, Jeroen Dera, Jos Joosten & Maarten Steenmeijer (red.)

Door Madelief Albers

 

Wij zijn anders dan zíj, dat maakt ons ‘wij’. Identiteit en othering in een Europese context

Over National Stereotyping, Identity Politics, European Crises van Jürgen Barkhoff & Joep Leerssen (red.)

Door Aziza Zijlstra

 

Het achterblad. Jubileumrubriek

Myrthe Galle

 

 

Illustraties

Voor dit nummer illustreerden Emma Ringelding (Website, Instagram) en Grisha Karakozov (Instagram).

 

Verkrijgbaarheid

 

Vooys 40.1 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 40.1 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 

Recensie-exemplaar

 

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl