Huidig nummer

 

Vooys 39.4 ‘Hokjesdenken’ is uit!

In de laatste editie van jaargang 39 van Vooys staat Hokjesdenken centraal. De auteurs van dit nummers verkennen dit thema door de wereld achter het hokjesdenken te betreden, voorbij de gebaande paden.

In het eerste artikel analyseert literatuurwetenschapper Liesbeth Minnaard het gotieke verhaal ‘Het monster van China’ (1907) van Jacob Israël de Haan. Hierin voelt het personage John een bepaald verlangen naar het monster Hop-ki, maar loopt tegelijkertijd tegen de normregels omtrent seksualiteit en andersheid aan. Neerlandicus Johan Oosterman duikt in zijn artikel de wereld in van hertogin Maria van Gelre, die leefde in de veertiende en vijftiende eeuw en onder historici bekend is vanwege haar opmerkelijke gebedenboek.

In het vierde artikel focust neerlandicus Amber Souleymane op de periode van de Nederlandse Opstand. Souleymane bestudeert drie refreinen van een katholieke dichter en analyseert de identiteitsvorming van een katholiek individu als het ‘zelf’ en de geuzen als de ‘ander’. Letterkundige Lisanne van Rossum houdt een betoog voor een literatuurwetenschap met ruimte voor zowel close reading als computationele onderzoeksmethoden. Van Rossum heeft voor het onderzoeksproject ‘The Riddle of Literary Quality’ ruim vierhonderd werken geanalyseerd op het niveau van het vertelperspectief en ze heeft middels computationele wetenschap de waarde van literariteit meetbaar gemaakt.

Voor het interview gingen de redactieleden Katelijn Vooijs en Sophie Mulder in gesprek met dichter Alfred Schaffer over zijn werk, waarin hij zoekt naar het snijpunt tussen poëzie en verscheidene vormen van media, zoals blogposts en televisieprogramma’s. Ook de vaste rubrieken Verstand van zaken, Stijlbreuk en de recensies passen binnen het thematische kader – of onttrekken zich daar juist betekenisvol aan, wat goed bij een thema als Hokjesdenken past.

 

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)

 

Inhoud

Het meervoudige monster. Hoe Jacob Israël de Haans ‘Het monster van China’ in en voorbij hokjes denkt

Liesbeth Minnaard

 

Grensoverschrijdend en persoonlijk. Het gebedenboek en het leven van Maria van Gelre (1380-1429)

Johan Oosterman

 

Hokjes ontzetten, hokjes inzetten. De perceptie van vertelperspectief in het Nederlandse literaire veld

Lisanne van Rossum

 

De paradox van zelf en ander. De wisselwerking tussen de Opstand en de katholieke identiteit in drie contrareformatorische refreinen

Amber Souleymane

 

Stijlbreuk

Sophie Mulder

 

‘Poëzie kan het gesprek aangaan met een onbekende’. Interview met Alfred Schaffer

Sophie Mulder & Katelijn Vooijs

 

Verstand van zaken

Gooi de pulp niet met het badwater weg

Johanna Hoorenman

 

Recensies

Gedrukte woorden van repressie en revolutie

Over Met een drukpers de oceaan over. Koloniale boekcultuur in Nederlands-Indië, 1816-1920 van Lisa Kuitert

Door Júlia Kemendi

 

De Zwarte Ridder

Over Antiracist Medievalisms. From “Yellow Peril” to Black Lives Matter van Jonathan Hsy

Door Guus van der Peet

 

De mens in wolfskleren

Over Wolves at the Door. Migration, Dehumanization, Rewilding the World van Peter Arnds

Door Nathalie Muffels

 

Illustratoren

Voor dit nummer illustreerden Maartje de Groot (website, Instagram), Charlotte Dossche (Instagram)  en Sophie Mulder (Instagram).

 

 

Verkrijgbaarheid

 

Vooys 39.4 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 39.4 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 

Recensie-exemplaar

 

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl