Huidig nummer

 

Vooys 39.3 ‘Muziek’ is uit!

In deze derde editie van dit jaar staat Vooys geheel in het teken van muziek. De auteurs van dit nummer laten zien hoe muziek in al haar verscheidenheid vorm kan krijgen in dialoog met tekst, de maatschappij, religie, filosofie en nog veel meer. Zo schetst Vooys 39.3 een veelstemmig beeld van muziek.

Het eerste artikel is van de hand van muziekwetenschapper Annelies Andries. Zij gaat in op de muzikale verbeelding van oorlogsgeweld in Franse opera’s uit circa 1800, en hoe de operaconventies hieromtrent zich ontwikkelden door de oorlogscultuur, medische opvattingen over muziek en militaristische ideologieën. Cultureel antropoloog en religiewetenschapper Nina ter Laan begaf zich dertien maanden onder artiesten in het Marokkaanse muziekcircuit en laat in haar artikel zien hoe de rijke Marokkaanse muziektraditie zich verhoudt tot religie en politiek. In het artikel van Sanne Thierens beschrijft de musicalwetenschapper hoe Annie M.G. Schmidt, die samen met Harry Bannink in de jaren zestig de eerste origineel Nederlandstalige musicalproductie schreef, zich ambivalent positioneerde ten opzichte van het genre. In het vierde artikel analyseert masterstudent van de studie Cultural Analysis Justin Scholtze het album The Glow Pt. 2 uit 2001 van folkrockband The Microphones binnen een posthumanistisch en ecokritisch kader.

Verder interviewden onze redacteuren Guus van der Peet en Floor Toebes zanger, gitarist, maar ook schrijver en striptekenaar Marc van der Holst. Als frontman van de band The Avonden zette hij onder meer gedichten van Gerard Reve op muziek. Het thema klinkt ook door in de rubriek ‘In de kast’, de Stijlbreuk en de recensies waarmee het tijdschrift afsluit.

 

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)

 

Inhoud

‘Aux armes! aux armes!’ Luisteren naar oorlog in Franse opera c. 1800

Annelies Andries

 

 

Islam, muziek en politiek in Marokko

Nina ter Laan

 

 

Van mjoeziekul tot verboden liefde. Annie M.G. Schmidt en haar musicals

Sanne Thierens

 

 

I could have sworn I wasn’t alone. Een analyse van The Glow Pt. 2 vanuit posthumanistisch ecokritisch perspectief

Justin Scholtze

 

 

Stijlbreuk

Selma Visscher

 

 

‘Ik vind het heerlijk om miskend te worden’. Interview met Marc van der Holst

Guus van der Peet & Floor Toebes

 

 

In de kast

Vers in het gehoor. Improvisaties voor spreekstemmen en muziekinstrumenten

Philomeen Lelieveldt

 

 

Recensies

Een uitnodiging tot lezen, praten en schrijven

Over Affectieve crisis, literair herstel: De romans van de millennialgeneratie van Hans Demeyer & Sven Vitse

Door Sarah Beeks

 

 

Verboden te schrijven over muziek (en het dan toch doen)

Over Litpop. Writing and Popular Music van Rachel Carroll & Adam Hansen (red.)

Door Alex van der Hulst

 

Op de vuist: Een inspirerend boek over protestliedjes waar wel iets meer muziek in had mogen zitten

Over Op de vuist. Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland van Laurens Ham

Door Mathijs Peters

Illustratoren

Voor dit nummer illustreerden Maartje de Groot (website, Instagram), Eline Veldhuisen (website, Instagram)  en Selma Visscher (Instagram).

 

Verkrijgbaarheid

 

Vooys 39.3 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 39.3 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 

Recensie-exemplaar

 

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl