Huidig nummer

Vooys 38.4 ‘De toekomst is uit!

In de vierde en laatste editie van dit jaar legt Vooys de focus op de toekomst. Auteurs hebben zich gericht op de studie van een toekomstgericht onderwerp.

Het nummer trapt af met een artikel van promovenda Lamyk Bekius. Zij bespreekt in haar artikel het onderzoeksveld van tekstgenetica ten tijde van de computer. Zaza de Ridder, letterkundige en oud-hoofdredacteur van Vooys, brengt in haar artikel twee klimaatveranderingromans aan het licht. Letterkundige Gijs Altena analyseert welke rol techniek speelt in toekomstromans die geschreven zijn tijdens het interbellum. Tot slot onderzoekt letterkundige Emma Haché aan de hand van het toneelstuk Het revolutionaire huishouden het feministische debat in de achttiende eeuw in de Nederlanden.

Daarnaast bevat dit nummer een interview met dichteres Maartje Smits. Vivian Beekman en Zaza de Ridder spraken haar digitaal over de toekomst van zowel vrouw als natuur en welke rol poëzie hierin kan spelen. Onze rubriek ‘In de kast’ wordt verzorgd door auteur Max Urai. Hij focust zich op het werk van auteur Anja Meulenbelt en haar relatie tot queer literatuur. Tot slot bevat deze Vooys een drietal recensies.

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)

Inhoud

Door de ogen van een toetsenbord. Inzoomen op het literaire schrijfproces via born-digital tekstgenetisch materiaal
Lamyk Bekius

‘From here it all looked fixed and strange’. Afstand en passiviteit in het Antropoceen: een analyse van twee klimaatveranderingromans
Zaza de Ridder

Prometheïsche held of arrogante hemelbestormer. Ingenieurs in Hans Dominiks Befehl aus dem Dunkel (1933) en Maurits Dekkers C.R. 133 (1926)
Gijs Altena

‘Wat zyn toch onze Nederlandsche meisjens, over ’t geheel?’ Onderzoek naar feminisme in de eind-achttiende-eeuwse Nederlanden aan de hand van Het revolutionaire huishouden van Lieve van Ollefen (1798)
Emma Haché

Stijlbreuk
Emma van Hooff

‘Kijk nou wat we doen, dit is best wel raar’. Interview met Maartje Smits
Vivian Beekman & Zaza de Ridder

In de kast: ‘De levende achterkant van het feministische bestaan’
Max Urai


Recensies

Oliewinning in de slaapkamer. Ecologische vraagstukken voor het literatuuronderwijs
Over Literature, Pedagogy, and Climate Change. Text Models for a Transcultural Ecology van Roman Bartosch
Door Jeroen Dera

Saunders; of, De toekomst van het verleden
Over Imagined Futures. Writing, Science, and Modernity in the To-Day and To-Morrow Book Series, 1923-31 van Max Saunders
Door Thomas Pierrart


Overleven en overleveren. De monumentale roman versus digitale media
Over Big Books in Times of Big Data van Inge van de Ven
Door Fleur Praal

 

Verkrijgbaarheid
Vooys 38.4 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 38.4 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

Recensie-exemplaar
Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl