Huidig nummer

Vooys 37.4 ‘Globalisering’ is er!
In de laatste editie van Vooys dit jaar ligt de nadruk op globalisering. Globalisering is te vinden in allerlei verschillende hoeken: in de politiek, de economie en natuurlijk ook in de literatuur. In dit nummer nemen we een blik buiten het Nederlandse taalgebied en dompelen we ons onder in de wereld van globalisering.

Studente Midden-Oostenstudies en Nederlands Fleur Valk en hoogleraar Mathijs Sanders trappen af met een onderzoek naar de literaire kritiek op twee romans die betrekking hebben op globalisering. Literatuurwetenschapper Madeleine Kasten vergelijkt in haar artikel War Horse van Michael Morpurgo met de verfilming die Steven Spielberg ervan gemaakt heeft. Letterkundige Benjamin Bossaert en studente Nederlands en Slowaaks Tatiana Marciová analyseren de Nederlandbeelden in Laat skeletten dansen. Zo wordt de Hollandse keuken met kaas, bier en verse vis besproken. Letterkundige Lucie Sedláčkováonderzoekt tot slot welke gevolgen van globalisering zichtbaar zijn in twee Nederlandstalige romans. 

Verder bevat dit nummer een interview met de Vlaamse auteur Annelies Verbeke, waarin zij het belang van globalisering uitlegt. Onze rubriek ‘Verstand van Zaken’ wordt ingevuld door universitair docent Tom Sintobin. Hij verzorgt een inleiding op tourism studies, een relatief nieuw onderzoeksdomein. Tot slot bevat deze Vooys een tweetal recensies.

Cover: Luc Princen

Inhoud

Navelpluis en nationalisme: de depolitisering van de literaire kritiek
Fleur Valk & Mathijs Sanders

‘Straight from the horse’s mouth’
Michael Morpurgo’s War Horse tussen universalisme en vervreemding
Madeleine Kasten

Kosmopolitische dromen
Macsovszky’s Laat Skeletten dansen: Nederlandbeelden in de Slowaakse literatuur
Benjamin Bossaert & Tatiana Marciová

Leren leven in een schizofrene toestand
Globalisering in de romans van Yasmine Allas en Rachida Lamrabet
Lucie Sedláčková

Stijlbreuk: Het verlangen van de landen naar hun inwoners
Nujoom Al-Ghanem

‘Soms wordt er op een buitenstaander gewacht’ Interview met Annelies Verbeke
Alie Lassche & Sophie Mulder

Verstand van zaken: Reizen tegen de tijd. Vlaamse Italië-reizigers in het interbellum
Tom Sintobin

Recensies
– Sterk Nederlands georiënteerd
Over The Thousand and One Nights and Orientalism in the Dutch Republic, 1700 – 1800: Antoine Galland, Ghisbert Cuper and Gilbert de Flines van Richard van Leeuwen & Arnoud Vrolijk
Door Hisham Hamad

– Nieuwe wijn in oude zaken
Over Een wereld vol patronen. De geschiedenis van kennis van Rens Bod
Door Geert Vanpaemel

Verkrijgbaarheid

Vooys 37.4 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 37.4 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €5,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

Recensie-exemplaar

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl