Huidig nummer

Vooys 39.1 ‘Rampspoed is er!

In deze eerste editie van het jaar legt Vooys de focus op een thema dat in deze tijd extra actueel is: rampspoed. Niet alleen binnen de literatuur, maar ook in andere kunstvormen is het een terugkerend thema. Op veel verschillende manieren brengen auteurs in dit nummer rampspoed aan het licht.

Het eerste artikel is geschreven door hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen. Zij stelt in haar artikel dat men via de kunsten een vorm van vermaak aan rampen kan ervaren. Hiernaast behandelen universitair docenten Joost de Bloois en Pepita Hesselberth in hun artikel het concept ‘politiek van de afzondering’, dat tijdens de pandemie aan kracht heeft gewonnen. Jan Frans van Dijkhuizen, universitair docent Engelstalige letterkunde, schetst een beeld van de perceptie op ziekte in de zeventiende eeuw. Ook bespreekt oud-redacteur van Vooys en letterkundige Selma Visscher in haar artikel de conflicterende idealen in Albert Helmans roman De stille plantage.

Daarnaast bevat dit nummer een interview met Elvis Peeters. Nienke van Doeselaar en Jacoline Maes interviewde het schrijversduo, bestaande uit Jos Verlooy en Nicole van Bael over hun kijk op rampspoed en hoe de literatuur er zich tot verhoudt. Het rubriek ‘In de kast’ wordt verzorgd door neerlandica Claudia Zeller die de toekomstroman C.R. 133 bespreekt als campy dystopie. Tot slot bevat Vooys drie recensies.

 

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)

 

Inhoud

 

De schoonheid van een ramp. De culturele verbeelding van de watersnood van 1799

Lotte Jensen

 

Een politiek van de afzondering

Joost de Bloois & Pepita Hesselberth

 

‘Many Thousand Pains and Troubles’. De zeventiende-eeuwse ziekte-ervaringen van Timothy Rogers en Robert Boyle

Jan Frans van Dijkhuizen

 

De mens corrigeert de wetten van God. Gotieke grensoverschrijdingen van waarheid en werkelijkheid in Albert Helmans De stille plantage

Selma Visscher

 

Stijlbreuk

Selma Visscher

 

‘Een mens is nooit alleen maar kwaad of goed. Anders krijg je sprookjes. Interview met Elvis Peeters

Nienke van Doeselaar & Jacoline Maes

 

In de kast: ‘De vogels zingen en de zon schijnt’. C.R. 133 als campy dystopie

Claudia Zeller

 

Recensies

Poëzie en de grenzen van empathie

Over Empathy in Contemporary Poetry after Crisis van Anna Veprinska

Door Yasco Horsman

 

Een vergaarbak van visies op de Eindtijd in middeleeuws Europa

Over Waiting for the End of the World. European Dimensions, 950-1200

Door Kees Schepers

 

Op reis met Ruud

Over Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied van Martine de Bruin, Garrelt Verhoeven en Ruud de Wild

Door Carmen Verhoeven

 

 

Verkrijgbaarheid

Vooys 39.1 is te bestellen met ons bestelformulier (€6,50 + €1 verzendkosten voor totale bestelling). Daarnaast is Vooys 39.1 te koop in diverse boekhandels in Nederland en in te zien in een aantal binnen- en buitenlandse universiteitsbibliotheken. Ook oudere nummers zijn te bestellen via ons bestelformulier. De afgelopen vier uitgebrachte nummers kosten €6,50 per stuk (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling). Oudere nummers kosten €3,- per standaardnummer en €4,50 voor een dubbelnummer (+ €1 verzendkosten voor de totale bestelling).

 

 Recensie-exemplaar

Een aanvraag voor een recensie-exemplaar kunt u doen door een mail te sturen naar abonneeservice@tijdschriftvooys.nl