Deze editie van Vooys is een bijzondere: het is de eerste met een cover van Maartje de Groot. We kijken uit naar haar toekomstige ontwerpen en we willen Luc graag bedanken voor de vele jaren en mooie covers voor Vooys. In ‘Animal Studies’ worden ontwikkelingen binnen dit vakgebied besproken, en wordt gekeken hoe het zich manifesteert binnen de letterkunde.

Het nummer trapt af met een artikel van letterkundige Kári Driscoll. Hij analyseert ‘Axolotl’ van Julio Cortázar vanuit het perspectief van animal studies. Emeritus hoogleraar Franse literatuur Paul J. Smith bestudeert aan de hand van de romanserie van François Rabelais de rol van de lange natuurwetenschappelijke beschrijvingen die Rabelais aan zijn romans heeft toegevoegd. Hij focust hierbij op de natuurlijke historie en de ichtyologie. Letterkundige Ben De Bruyn onderzoekt in zijn artikel de verbeelding van mens en dier in Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en Gun Island van Amitav Ghosh. Deborah Schrijvers, letterkundige, filosofe én Vooys-redacteur, bespreekt ten slotte de documentaire Le Sang des Bêtes.

Verder bevat dit nummer een interview met schrijver Edward van de Vendel. Jacoline Maes en Guus van der Peet spraken hem over de rol van dieren in zijn boeken, de manier waarop deze kunnen aanzetten tot empathie en hoe kunst invloed kan hebben op de samenleving. Onze rubriek ‘Verstand van Zaken’ wordt verzorgd door mediawetenschapper Maarten Reesink, die een blik werkt op het interdisciplinaire veld van (human)-animal studies. Daarnaast bevat deze editie van Vooys drie recensies. Voor een volledig overzicht van de inhoud klikt u hier. Een selectie van onze artikelen kunt u binnenkort ook online lezen op deze website!

Cover: Maartje de Groot (Modern Story Studio)