De recentste Vooys, met ‘Alternatieve literatuur’ als thema, wordt niet alleen gesierd door prachtige tekstuele bijdragen – waarvoor wij de auteurs zeer erkentelijk zijn. Ook onze illustratoren zijn we dankbaar en daarom zet Vooys Loes van Gils in het zonnetje. Zij maakte een toffe, treffende illustratie bij het artikel ‘Hardop knipogen’ van Siebe Bluijs, over een hoorspel van Gerrit Komrij (hierboven afgebeeld). Hoe gaat Loes te werk?

“Ik maak graag heldere en communicatieve beelden. Mijn illustratie versterkt in het ideale geval de tekst en nodigt de lezer uit tot lezen. Om daartoe te komen breng ik de essentie van het verhaal terug tot één zin. Hiermee ga ik al schetsend aan de slag.

Eerst teken ik simpele voorwerpen die met het onderwerp te maken hebben en vanuit daar werk ik verder. In dit geval kwam ik uit op een letterlijke vertaling van ‘radio’ en ‘boek’. Graag speel ik met humor in mijn werk: zo heeft eenn karakter in mijn illustratie een boek op zijn hoofd. Graag speel ik met humor in mijn werk, zodat het afgebeelde niet te statisch wordt.

In mijn werk zoek ik, in een aantal lijnen, naar een zo helder mogelijk beeld. Ik teken graag serieuze onderwerpen met een knipoog, maar ook vreemde karakters die vaak vechten voor hun leven. Alle figuren in mijn werk hebben een dierlijk en nieuwsgierig karakter. Het nieuwsgierige van de figuren zie ik terug in mezelf; ik zoek vaak naar nieuwe manieren van verhalen vertellen.”

Meer weten over Loes en haar werk? Je kunt het bekijken, volgen en/of aanschaffen via www.loesvangils.com.