Met de verschijning van dit nummer bestaat tijdschrift Vooys maar liefst veertig jaargangen! Dit heugelijke feit vieren we met een extra dik jubileumnummer met ‘Oud & nieuw’ als toepasselijk thema. In dit jubileumnummer zijn zowel bijdragen van gevestigde namen uit de neerlandistiek opgenomen als artikelen van de letterkundigen die het vakgebied in de toekomst zullen vertegenwoordigen.

In het eerste artikel analyseert Hans Demeyer, universitair docent Nederlandse en vergelijkende letterkunde aan het University College London, de rol van gemeenschap in Mystiek lichaam van Frans Kellendonk en Exces van Persis Bekkering. Demeyer laat zien dat thema’s zoals conflict, utopische denkbeelden en intimiteit allemaal kunnen resoneren in de nieuwste ideeën over gemeenschap. Maaike Meijer, emeritus-hoogleraar Gender Studies, laat in haar bijdrage zien hoe de verbeelding van mannelijke seksualiteit de afgelopen vijftig jaar is veranderd aan de hand van Jan Wolkers’ Turks Fruit en Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa: hoewel er zeker voortgang is geboekt, blijkt dat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen nog altijd niet vanzelfsprekend is.

Voor een volledig overzicht van de inhoud klikt u hier. Een selectie van onze artikelen kunt u binnenkort ook online lezen op deze website!

Cover: Emma Ringelding