De toekomst van de letterkundige neerlandistiek | Dinsdag 12 april, inloop 19:30, aanvang 19:45 | Janskerkhof 3, Utrecht | seminar met gespreksmoderator Laurens Ham en sprekers Lamyk Bekius, Geert Buelens en Aafje de Roest

Dit jaar bestaat tijdschrift Vooys maar liefst veertig jaargangen, en dit heugelijke feit vieren we graag met een reeks evenementen.

Op dinsdagavond 12 april 2022 vindt in Utrecht het eerste evenement plaats, getiteld De toekomst van de letterkundige Neerlandistiek. Deze avond zal de vorm hebben van een open dialoog waarin de onderzoekers Lamyk Bekius, Geert Buelens en Aafje de Roest onder leiding van gespreksmoderator Laurens Ham vertellen over hun vernieuwende, hedendaagse onderzoek en ideeën en ervaringen uitwisselen aan de hand van vragen en situaties. Wat is de staat van de inclusiviteit in de Neerlandistiek? In hoeverre is leesbevordering een taak van letterkundigen? Wat is de positie van onderzoekers in het publieke debat? En moet de letterkunde breder kijken dan enkel naar boeken?

Lamyk Bekius is promovenda bij het Huygens ING-KNAW aan de Universiteit Antwerpen en werkt binnen het nwo-project ‘Track Changes. Textual Scholarship and the Challenge of Digital Literary Writing’, waarin ze zich richt op de vraag hoe tekstgenetisch onderzoek nog kan worden toegepast op digitaal geschreven literatuur.

Geert Buelens is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht en als gasthoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Zijn onderzoek gaat vooral over de omgang van schrijvers en andere kunstenaars met momenten van crisis, zoals in zijn nieuwe boek Wat we toen al wisten over de vergeten groene geschiedenis van het milieujaar 1972. Verder is Buelens dichter en essayist.

Aafje de Roest promoveert aan de Universiteit Leiden op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren, via hedendaagse Nederlandse hiphop. Het project wordt gefinancierd vanuit het nwo-fonds Promoties in de Geesteswetenschappen 2019.  Zij onderzocht in haar afstudeeronderzoek het hiphopfenomeen represent, de opvoering van het herhaaldelijk vertellen over het leven op straat en in de buurt, door vier Nederlandse hiphopartiesten.

Laurens Ham is docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, essayist en dichter. In zijn onderzoek houdt Ham zich bezig met de wisselwerking tussen literatuur, beleid en literaire instituties, zoals in zijn praktijkonderzoek over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse boekensector. Verder doet Ham ook onderzoek naar activisme en protestliedjes, zoals in de publieksstudie Op de vuist, waarin hij de geschiedenis schetst van Nederlandstalige protestliedjes uit Nederland sinds 1966.

 

U kunt zich aanmelden voor het seminar via redactie@tijdschriftvooys.nl.

Dit evenement is in samenwerking met Universiteit Utrecht en Stuf Universiteitsfonds.