Derde jubileumevenement: Lezing over feministische graphic novels en cursus striptekenen

Vooys 40.3 is verschenen en dat betekent dat het dinsdag 11 Oktober tijd was voor het derde jubileumevenement! Het thema van dit nummer is ‘Literatuur en Visualiteit’ en daarom stond de avond in het teken van visuele literatuur.

Om half acht verzamelden de deelnemers zich in het lokaal in Drift en kon het evenement beginnen. Na een enthousiast welkom praatje van redacteur Joshua luisterden we naar een lezing van PhD-kandidaat Vasiliki Belia. Belia is verbonden aan Maastricht University en doet onderzoek naar hoe feminisme wordt herinnerd en weergegeven in hedendaagse grafische romans en strips. Ze legde ons uit ze te werk gaat in haar onderzoek en liet voorbeelden zien van afbeeldingen uit verschillende (historische) romans. Zo vertelde Belia over hoe de suffragettes uit de eerste feministische golf tegenwoordig worden afgebeeld en gaf ze toelichting bij een tekening uit Sensible Footwear: A Girl’s Guide, over lesbische vrouwen uit de jaren zeventig en tachtig. We zijn tijdens de lezing dus niet alleen meer te weten gekomen over de invloed van beeld in literatuur, maar hebben ook meer geleerd over de geschiedenis van feminisme!

In het tweede uur verzorgde Emma Ringelding, striptekenaar, illustrator en tevens de vormgever van Vooys, een cursus striptekenen. Na een korte introductie over strips mochten we zelf aan de slag. We kregen de opdracht om een zogenaamde ‘doorgeefstrip’ te tekenen. Een goede strip bevat drie plaatjes: met in het eerste vak een situatie (dit kan alles zijn), in het tweede een probleem, en in het derde vak een (grappige) oplossing. We bouwden voort op de strip van onze buurman of -vrouw, want de blaadjes werden steeds doorgegeven. De groep was muisstil en werkte geconcentreerd aan de strips. De uiteindelijke creaties zijn goed gelukt (zie onderstaande foto)!

Het was een groot succes, bedankt Vasiliki en Emma!